Uvodna stran>Teme konference> Zelena informatika
 
Novice
Program konference
Teme konference
Izbor IKT projekta
Izbor študentskega projekta
Sporočila za javnost
Galerija
Predstavitve
Pomembni datumi
Lokacija
Odbori
Kontakt
Pogled nazaj:
DSI 2011
DSI 2010
DSI 2009
DSI 2008
DSI 2007
DSI 2006
DSI 2005
DSI 2004
DSI 2003
Prireditelj
SDI
Organizator
IPMIT

Zelena informatika


Vodita: mag. Tatjana Mizori Zupan   Niko Schlamberger  

Vsi mi se vsak dan srečujemo s porabo energije, tako v poslovnem kot v privatnem življenju. To je dejstvo. Ali se tega tudi zavedamo, pa je popolnoma drugo vprašanje. Energija nam pomaga poslovati, nam olajšuje življenje, omogoča zabavo. In temu se seveda nočemo odpovedati. Zavedati pa se moramo, in to vse bolj, da to tudi nekaj »stane«. Pa ne samo v finančnem smislu, ampak tudi v smislu kakovosti našega okolja. Naša brezskrbnost in energetska potratnost se že prepogosto, kot bumerang, vračata s posledicami kot so onesnaženo okolje, pomanjkanje kvalitetne pitne vode, odmiranje rodovitnih površin, onesnažena hrana, bolezni …

Nekaj pogledov na temo energetske učinkovitosti, smiselne in nadzorovane porabe, predvsem pa varčevanja, se v zadnjih letih že dogaja, vendar vsi, ki to spremljamo, vemo, da premalo. Velike svetovne sile in multinacionalke so, za ceno svojega dobička, pripravljene narediti premalo. Torej moramo vsi ostali narediti toliko več, da tudi njih prisilimo v korenite ukrepe. In kaj lahko tu prispeva IT stroka? Mnogo.

Po eni strani je IT velik porabnik energije. Velika mednarodna IT podjetja že zadnjih nekaj let vlagajo dokaj velika sredstva v področje energetske učinkovitost, kar se kaže v nekaterih uspešno izpeljanih pilotnih ali končnih projektih.

Po drugi strani pa IT zaradi svoje vpetosti v  poslovne procese, produkte, storitve in rešitve, lahko veliko prispeva k energetski učinkovitosti. Najprej z lastnim zgledom (z optimizacijo, ki jo IT omogoča, lahko znatno vplivamo tudi na porabo energije, vode, smeti …), nadalje pa z nadzornimi in mehanizmi spremljanja, ravnanja in upravljanja.

In nenazadnje, s spodbujanjem nabav energetsko učinkovitih sistemov lahko posredno vplivamo na razvoj »zelenega IT«.

Vodilo letošnjih prispevkov naj bosta energetsko učinkovita IT stroka in učinkovita raba, nadzor in optimizacija uporabe energije na področjih, kot so:

  • Energetsko učinkovita IT infrastruktura
  • informacijski sistemi za upravljanje energije
  • optimizacija procesov, ki vpliva na porabo energije
  • Zeleno javno naročanje.

V sekciji torej pričakujemo prispevke iz različnih področij poslovanja, ki bodo prikazali dobre prakse kako lahko IT pomaga ohraniti zdravo in zeleno okolje.

Pokrovitelji
Pokrovitelj konference
Pokrovitelj dneva
Pokrovitelj večernega dogodka
Pokrovitelj
Medijski pokrovitelj
Pokrovitelj opreme
Osvežitev konference
© DSI 2012 Neolab: Razvoj informacijskih rešitev