Novice
Program konference
Teme konference
Izbor IKT projekta
Izbor študentskega projekta
Sporočila za javnost
Galerija
Predstavitve
Pomembni datumi
Lokacija
Odbori
Kontakt
Pogled nazaj:
DSI 2011
DSI 2010
DSI 2009
DSI 2008
DSI 2007
DSI 2006
DSI 2005
DSI 2004
DSI 2003
Prireditelj
SDI
Organizator
IPMIT

VABLJENA PREDAVANJA


Ponedeljek 10:45 – 11:45
Evropa A

 

 • Maciej Gruszka, Oracle: Moving Java Forward* (25 min)

  CV:
  Maciej GruszkaMaciej Gruszka od leta 1999 dela kot specialist na področju vmesne programske opreme. Prvotno je delal v podjetju BEA Systems kot Senior Principal System Engineer, s poudarkom na podpori in evangelizaciji vmesne programske opreme na področju celotne vzhodne Evrope. Po nakupu in pripojitvi BEA s strani podjetja Oracle je postal del regijske ekipe komptenčnega centra za tehnično svetovanje v prodajni organizaciji. Bil je glavni regijski Weblogic specialist. Letos se je premaknil v razvojni oddelek, kjer trenutno deluje na poziciji EMEA Product Manager for Cloud Application Foundation. Njegova glavna vloga je promocija produktov WebLogic aplikacijski strežnik, Java, Oracle Coherence in Tuxedo.

  Kratek opis predavanja:
  Leta med 2006 in 2010 so bile za Java ena slabših. Razvoj Java se je skoraj ustavil, ni bilo novih specifikacij in različic produkta. Delno je bil razlog slaba finančna situacija podjetja Sun Microsystems, delnopa zaradi strukture JCP konzorcija, ki se ni mogel zediniti, katere funkcionalnosti Jave razvijati dalje in katerih ne. Po pripojitvi podjetja Sun Microsystems s strani Oracle-a je veliko ljudi mislilo, da to pomeni konec razvoja javanske platforme, ne glede na to, da je Oracle javno povedal, da mu Java predstavlja kronski dragulj, ki ga bo negoval še naprej. Leta 2011 je Oracle objavil strategijo razvoja javanske platforme, izid Java SE 7 je najboljši dokaz za to. Kot skrbnik Jave Oracle investira zelo veliko v njen razvoj. Predstavitev bo namenjena trenutnemu položaju vseh družin Jave, SE, FX, ME in EE. Pogovarjali se bomo tudi o zadnjih različicah Java SE in o tem, kaj lahko pričakujemo v prihodnosti.
   
   
 • Peter Novak, i-VITES: IT-informacijska tehnologija – desna roka za manjšo in učinkovito rabo energije (25 min)

  CV:
  Prof. dr. Peter Novak, univ. dipl. inž. str. je pionir na področju obnovljivih virov energije, učinkovite rabe energije in naprednih tehnologij v Sloveniji. Upokojeni redni prof. Fakultete za strojništvo, UL, je direktor Inštituta VITES in dekan Visoke šole za tehnologije in sisteme v Novem mestu. Ukvarja se z ogrevalnimi in klimatizacijskimi napravami, daljinskim ogrevanjem, napravami za uporabo obnovljivih virov energije, energetsko politiko, varstvom in izboljšanjem človekovega okolja ter sonaravnim ekonomskim in socialnim razvojem.

  Kratek opis predavanja:
  Hiter razvoj IT je prinesel praktično neomejene možnosti za manjšo rabo energije in za njeno učinkovito rabo. Če pod  IT razumemo celotno področje avtomatizacije in same informatike, potem lahko ugotovimo, da so: uporaba pametnih zaznaval, fleksibilna regulacijska tehnologija, zvezno prilagajanje potrebne energije obremenitvam in trenutni nadzor nad dogajanji v procesu postali dostopni in uporabni od najmanjših do največjih sistemov. Če k temu dodamo še možnost sprotne optimizacije, prilagajanja obremenitev ceni (v primeru elektrike) in integralno poročanje, potem lahko zaključimo, da je z ozirom na relativno nizko ceno in široko dostopnost IT njena uporaba  prvovrstna rešitev za energijsko učinkovitost. Pri tem ne smemo pozabiti na njeno univerzalnost in uporabnost tudi pri rekonstrukciji ali zamenjavi naprav za rabo energije. Investicija danes je uporabna tudi jutri, zato je uvajanje IT v najširšem pomenu besede lahko vedno prvi korak pri ukrepih za manjšo rabo energije in njeno učinkovitost. Ker so investicijski stroški v IT pogosto manj kot 10% celotne vrednosti naprav za pretvarjanje energije, je s tem podana tudi ekonomska utemeljenost njene uporabe. V veliki večini primerov se vgradnja ali nadgradnja informacijske tehnologije povrne s prihranki goriva ali elektrike preje kot v letu dni. V predstavitvi bo na nekaj primerih prikazana prednost uporabe sodobnih sistemov IT na področju KGH stavb.


Otvoritev in vabljena predavanja bo povezovala Bernarda Žarn.

*Predavanje bo potekalo v angleščini, brez prevajanja.

 

Nazaj na urnik
Pokrovitelji
Pokrovitelj konference
Pokrovitelj dneva
Pokrovitelj večernega dogodka
Pokrovitelj
Medijski pokrovitelj
Pokrovitelj opreme
Osvežitev konference
© DSI 2012 Neolab: Razvoj informacijskih rešitev